top of page

BLAŽ, RAJE NE

Updated: Apr 16, 2023

Ko so enega od vodilnih slovenskih predsednikov uprav novinarji vprašali o njegovem potencialnem vstopu v politiko, je gospodarski minister v ozadju (šaljivo) rotil “Blaž, raje ne.”


Svet je med vsemi vojnami tudi v vojni za talente. Izraz, ki bo kmalu star trideset let, se nanaša na visoko konkurenčno okolje zaposlovanja in zadrževanje nadarjenih zaposlenih, predvsem v ZDA in Evropi. V tekmi slej ko prej zmaga ekipa, ki je boljša, močnejša, pametnejša.


Evropska komisija priznava, da “EU trenutno izgublja svetovno dirko za talente. Druge države OECD, kot so ZDA, Kanada in Avstralija so bolj privlačne za talente iz tujine.” Med vsemi svetovnimi regijami je EU najstarejša. Povprečna starost njenih prebivalcev je 43 let. Po letu 2020 navkljub priseljevanju beleži upad prebivalstva. Velikost delovne populacije se krči. Navkljub temu, da predstavlja le sedem odstotkov svetovnega prebivalstva ima EU na plečih 50 odstotkov vseh svetovnih pokojninskih obveznosti, ki predstavljajo 25 odstotkov njenega BDPja. Močnejši?


V družbenem okolju je prisoten pojav, imenovan negativna selekcija. Po definiciji gre primarno za politični proces, ki se pojavlja predvsem v togih hierarhijah, lahko pa tudi v gospodarskih korporacijah. Temelj negativne selekcije je, da oseba na vrhu hierarhije, ki želi ohraniti oblast, izbere svoje sodelavce po najboljših merilih neogrožajoče (ne)sposobnosti. Pametnejši?


Skozi zgodovino so se šale uporabljale kot priročno orodje za pristop k razpravam o pomembnih socialnih vprašanjih. S šalami premikamo družbene meje na način, da nam je dovoljeno prekoračenje tradicionalnih norm ter spodbujamo občinstva, da nižajo svoje meje obrambe ter tako absorbira in sprejme vsebine, ki jim jih hočemo “predati”.


V sodobnem okolju družbe, organizacije, politične tvorbe potrebujemo moč in pamet. Pozive, da naj slednji ostanejo pred vrati, ni dobro jemati zgolj kot (slabe) šale. Kaj če (slaba) šala, postane (slaba) miselnost?


Viri:

Comentarios


O meni

Organizacijam pomagam pri upravljanju zahtevnih in zapletenih komunikacijskih vprašanj.

bottom of page